lørdag 30. juni 2012

Carl Larsson, Tomas Utsi, Selma Lagerlöf


Ordtaket sier at det viktigste er ikke hvordan en har det, men hvordan en tar det.  Mht. hvordan en ”tar det”, dvs. hvordan en ser på livet, kan bøker, bilder osv. inspirere.  Den svenske maleren Carl Larsson (1853-1919) er et eksempel.  Hans bilder viser et miljø som på mange måter er idyllisk, m.a.o. at de har det bra.  Men bildene hans illustrerer kanskje først og fremst hvilke muligheter som ligger i hvordan en ser på livet.  Livet blir noe fint, når en ser det med hans blikk. Noen eksempler:




































Nå nylig er jeg blitt oppmerksom på en svensk naturfotograf som kan sies å være fotografenes Carl Larsson:  Tomas Utsi driver nettstedet naturfoto.se fra Kiruna lengst nord i Sverige.  Hans bilder sier liksom "se hvor fint det er".  Jeg har gruppert 78 (!) eksempler i hhv. "ren natur" (32 bilder), "blanding natur kultur" (30 bilder) og "ren kultur" (16 bilder). 
Først "ren natur":














































































Dette siste bildet, som står også øverst i bloggen, viser innsjøen Torneträsk i Kiruna kommune.  Torneträsk er over 70 km lang, og Skandinavias største fjellsjø. 


”Blanding natur kultur”:





























Kiruna (tror jeg)






 






























Sveriges nordligste gård

”Ren kultur”:




















 

Kiruna kirke












Bildet av varmekraftverket nederst er et slags paradeeksempel.  Vanligvis når en tenker på varmekraftverk, tenker en jo på "klima", men Utsi viser at en kan se på dem også med et verdsettende blikk (uten å endre klimameningene). 


Bøker kan gi viktig inspirasjon mht. hvordan se på livet.  Bl.a. siden det ovennevnte dreier seg om to svensker, vil jeg her gjerne framheve svenske Selma Lagerlöf (1858-1940).  Hennes barndomserindringer ”Mårbacka” og ”Ett barns memoarer” består av korte historier fra barndommen på gården Mårbacka, og er en leseopplevelse av de sjeldne.  Det skyldes ikke minst måten hun vanligvis runder av historiene på, med noe som kaster et positivt og tankevekkende lys over det hele.  Vi runder av med Carl Larssons portrett av henne:     
Selma Lagerlöf





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar