I stortingsvalgene fra 1961 til 2009 har den
tradisjonelle venstresiden, Ap + SV, falt gradvis fra vel 49 til vel 41 prosent
av stemmene (jfr. figuren). Men den
tradisjonelle høyresiden, H + V + KrF + Sp, har også falt. Den har vært omtrent like stor som Ap + SV i
nesten alle stortingsvalg, hovedsakelig bortsett fra at de i 2005 og 2009 fikk
bare rundt 33 prosent. Ap + SV er m.a.o.
svekket - ikke i forhold til den tradisjonelle høyresiden, men pga. Fremskrittspartiet,
som har økt fra knapt 4 prosent i 1985 til knapt 23 prosent i 2009.
De fleste antar vel i likhet med meg at innvandringen er hovedårsaken til Frps framgang. Statistisk sentralbyrå definerer “innvandrerbefolkningen” som “personer som verken har foreldre eller besteforeldre som er født i Norge”. I perioden 1986-2006 lå innvandrerbefolkningen fra vestlige land stabilt på ca. 2 prosent av befolkningen. Innvandrerbefolkningen fra ikke-vestlige land økte i samme periode jevnt fra vel 1 til vel 6 prosent av befolkningen. Dette er altså perioden Frps oppslutning har økt.
Innvandringen har m.a.o. antakelig svekket venstresiden. Hva bør Ap (og SV og Sp) gjøre? Tre synspunkter:
A) Mange har vel inntrykk av at innvandringsdebatten dreier seg om for eller mot et flerkulturelt samfunn. Et slikt inntrykk taper venstresiden på, fordi antakelig de aller fleste nordmenn helst ønsker mindre innvandring. Ap bør få fram hva innvandringsdebatten konkret dreier seg om: Hvilke innvandringsbegrensende regler bør Norge ha? Alle er opptatt av innvandringen, men få (og ikke jeg) vet noe særlig om forskjellene mellom Ap og Frp mht. slike regler. Ap bør poengtere:
· Hvilke mennesker vil Ap slippe inn, som Frp ikke vil
slippe inn? Hvorfor vil Ap det?
· Disse menneskene er langt fra alle innvandrere, dvs.
at heller ikke Frp vil/kan stanse innvandringen.
B) Ap kan prøve å øke sin oppslutning ved å gå inn for en streng eller strengere innvandringspolitikk. Men hva dette konkret kan innebære, og om det kan være riktig saklig sett, har jeg bare vage forestillinger om, jfr. forrige punkt. Bare en ting: En kan si at bistanden pluss det innvandringen netto koster Norge, er det Norge gir til andre. Hvis eventuelle innsparinger pga. en strengere innvandringspolitikk blir overført til bistand istedenfor å redusere det vi gir til andre, kan det (uendrede beløpet) vi gir til andre, kanskje gjøre mer nytte for seg, og gjøre mer nytte for dem som trenger det mest. I tillegg kan dette altså kanskje styrke venstresidens valgresultater. (Selv tror jeg Norge bør øke bistanden mer enn dette tilsier.)
C) Et eksempel - lovbrudd i perioden 2001-2004 med minst 15 år gamle gjerningspersoner (dvs. figur 6.1, del A på s. 55): Blant etniske nordmenn utgjør slike gjerningspersoner så vidt jeg forstår ca. 6 % av befolkningen over 15 år. Hva ville dette tallet ha vært for ulike innvandrergrupper, hvis disse hadde hatt samme kjønns- og alderssammensetning som etniske nordmenn? Hovedsvaret er nært 6 % eller mindre for innvandrere fra Europa, Russland, Nord-Amerika og Oseania (dvs. bl.a. Australia) – og mer enn 6 % for innvandrere fra resten av verden. Unntakene er Polen og Balkan, med mer enn 6 %, og Kina, India, Sri Lanka og Filippinene, med nært 6 %. De høyeste anslagene er for Somalia og Irak, begge rundt 16 %. (Nye tall fra Groruddalen kan indikere at disse tallene er bedre nå enn de var i 2001-2004.)
En kan få inntrykk av at ikke-Frp-partiene og innvandrerorganisasjonene prøver å si minst mulig om problemer som dette (til en viss grad med unntak av særlig temaene tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, hvor ofrene er innvandrere). Tanken bak tausheten er vel å motvirke fremmedfiendtlighet. Jeg vet ikke, men tror dette kan virke mot sin hensikt:
· Det er selvfølgelig bekymringsfullt at innvandrere, som
utgjør en stadig større andel av befolkningen, ofte bryter lover (og antakelig andre normer). Hvis en lar Frp ha et slags monopol på å
uttrykke denne selvfølgen, gir en Frp og deres fremmedfiendtlige holdninger et
godt poeng.
· Innvandrerorganisasjonenes taushet kan gi et inntrykk
av bl.a. likegyldighet.
Derfor: I den grad de ikke gjør det allerede, bør myndighetene og innvandrerorganisasjonene, gjerne i samarbeid, arbeide for å redusere lov- og normbruddene. Dette bør framheves for media, bl.a.for å få fram at også ikke-Frp-partiene og innvandrerne selv, er opptatte av dette.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar